Home » Naujienos » Pokalbis - diskusija: „Meilė ≠ Seksas“

Pokalbis - diskusija: „Meilė ≠ Seksas“

„… ir jie tampa vienu kūnu” (Pr 2, 24)“.

Tęsiant susitikimų trilogiją „… ir jie tampa vienu kūnu” (Pr 2, 24)“ kviečiame jaunimą ir ne tik diskutuoti bei kalbėtis tema: „MeilėSeksas“. Aplink tik  girdėti seksas, seksas, seksas…  „rodos nieko keista, lyg sena meilužė mane aplanko“ (plg. M. Mikutavičiaus daina). Pavasarį prabunda ne tik gamta, bet ir žmogus su visomis savo gimties galiomis. Todėl nereikia bijoti kalbėti apie meilę, seksą, atsakomybę, norą, potraukį, galimybę, malonumą ir t.t.

Tačiau pradedant mąstyti galime atsidurti aklagatvyje. Mokslininkai, filosofai į meilę ir seksą žvelgia iš savo filosofinių mokyklų perspektyvos: malonumas – skatinamas, tai gyvenimo variklis ir t.t., bet ar tai teisinga pozicija?  Likusi visuomenės dalis pasiduoda masiniam kultūros užsuktam mechanizmui. Vartok, eikvok, nestabdyk… Taip ir seksas tampa – „nestabdyk“ šūkiu. Taigi – aklagatvis ar ne? Nuo ko viskas priklauso? Nuo vertybių? Nuo pasaulėžiūros? Nuo? Nuo daug ko. Vyksta meilės ir sekso sampratos evoliucija.

Tačiau plona raudona linija yra, kurios peržengti, manau, niekas nenori. Seksas be meilės tampa tik mūsų poreikių tenkinimas. Nė vienas nenori tapti panaudos objektu, o gal klystu? Yra keletas galimybių: arba asmenį priimu kaip tokį – su jo tikslais, lūkesčiais, vertybėmis arba, spjaunu į viską ir vartoju – kitą paverčiu savo malonumo įrankiu. Seksas be meilės gali tapti tik instinktyvus poelgis, čia ir dabar, bet jis gali būti ir šeimoje formuojantis bendrystės elementas. Seksas be meilės iškreipia kito asmens suvokimą ir priėmimą, kūnas tampa preke, mes tampame tik malonumų medžiotojai, santykiai pašlija, atsiranda tuštybė kalboje, nekalbama apie rimtus santykius, nekreipiamas dėmesys į šeimos kūrimo ir atsakomybės jausmą. Liekama tik ties malonumu, aišku, bet trumpalaikiu.

Nebūkime naivūs, dviejų sutuoktinių meilė negali apsieiti be sekso. Seksas šeimoje tampa bendrystės įrankiu, kuris išreiškia intymiausius dviejų žmonių jausmus. Šeimoje meilė be sekso, tai tarsi nesubalansuoti santykiai. Asmenys kaip tik yra pakviesti į laimę ir džiaugsmą, kuriuos puikiai papildo seksas.

Kalbant ir diskutuojant apie subalansuotus ir tobulus šeimos santykius nereikia ieškoti takoskyros tarp meilės ir  lytinės traukos. Sunku mums jauniems to nedaryti, kai pavasarį viskas prabunda. Tačiau turėtume savęs pasiklausti ar esu stiprus žmogus, kuris geba blaiviai mąstyti „pavasario“ situacijose. Ar man meilė yra vertybė, o gal aš tiesiog esu vienas iš malonumų medžiotojas, kuriam visa kita yra „dzin?

Balandžio 24 d. kavinėje „Kafenhauz“ (Ukmergės g. 3, Panevėžys) 18 val.  Vytauto Didžiojo Universiteto socialinio darbo katedros docentė ir daktarė Nijolė Liobikienė kartu su politologu Donatu Pusliu kvies į diskusiją  „MeilėSeksas“. Esi laukiamas diskusijos dalyvis!!!

 

, , , ,